~Sayangku Raihana~


My Frenz

Sabah Trip part 1



Tuesday, August 13, 2013 | 12:44 AM | 0 ♥
Hi Assalamualaikum Diary,

Cerita lepas agak sedih kan? Maaflah diary, jadi saya ingat hari ni saya nak cerita perkara yang menggembirakan sikit la.


Yelah, sumtimes i need to release stress kan? Thank you diary sebab bila saya da lepaskan semuanya pada awak saya rasa lega. Lega sangat!


Walau apapun hidup perlu diteruskan. Allah kan ada? Yeayyyyy!!! Alhamdulillah.


Okeh takmo sedih-sedih, ini cerita masa aku pergi bercuti ke Sabah dengan adik perempuan aku pada 2-4 Julai yang lepas.


Tak lama pun, sekejap jek sebab kalau nak stay lama-lama banyak nak pakai duit la. Hoho.


So nih kira percutian bajet la. Tak kisah la bajet ke tak bajet ke janji aku dah sampai ke Sabah ye tak?


Pada mulanya aku agak cuak jugak la nak pergi Sabah ni. Yelah, 2 orang je pastu perempuan pulak tu.


Member yang aku booking untuk bawa kami jenjalan terpaksa keje pada saat akhir.


Jadi terpaksalah aku meneruskan percutian kami secara gamble(redah) aje.


Bapak aku jeles ngan aku dia selalu cakap:


" Aok nak pergi Sabah tu buat apa? Lama pulak tu!"


Okeh 3 hari 2 malam memang lama lah kan? Hahah


"Duk kat sana hati-hati. Buatnya kena ragut ke kena culik ke cammano?"


Okeh sebagai seorang ayah memang dia risau anak dara dia jalan jejauh ni kan?


Jujur memang aku tak pernah berjauhan dengan family. Paling jauh pun Johor sebab aku belajar kat sana.


Melancong ke jalan jejauh dengan member ni memang aku tak pernah. Okeh memang nampak aku anak manja. Mimihmih

****

First time jejak kaki kat Sabah memang rasa takut tapi teruja. Takot kot-kot aku kene ragut ke apa ke macam bapak aku kata tu kan?


Dan takot telah menguasai keterujaan penjejakan kaki di KK.


Tapi hati aku pujuk aku, Allah kan ada.


Allah akan  jaga aku.


=D


Maka kami pun sampai la ke bandar KK. Nak cari hotel kami agak susah. Maklumlah hotel bajet.


Tanya punya tanya rupanya hotel kami betol-betol depan Pasar Philipine dan  kami dapat bilik view the sea. Bertuah kan? Tiehehe.


Kami jalan-jalan di bandar KK  ni jalan kaki okeh, tak main la sewa-sewa kereta nih.
Hahaa.


Kami berjalan kaki  ke Padang Merdeka kalau tak silap namanya, lupa la. Tihehe.Tak lama pun jalan, around 15min dah sampai .

Padang Merdeka nih kira macam busten la, tapi tak akan perasan busten sebab takde bus (kami pergi dah petang) dan rupa busten dia tak seperti yang korang bayangkan di Semenanjung.


                                   Haaa, cam ni la rupa busten kat Padang Merdeka.
                                                                ~ Ihsan google~


Maaf gambar tak ada sebab time nih takot lagi jenjalan kat KK ni. So mood untuk snap pic tak ado.


Tujuan pergi Padang Merdeka sebab nak cari transport untuk esoknya. Plan nak pergi Gunung Kinabalu-Ranau.  Mereka ada menyediakan perkhidmatan shuttle atau yang biasa dan mula operasi pukul 7.30 pagi.


Aku pilih shuttle sebab dia akan ambik kita masa balik nanti. Sini aku bayar RM40 untuk 2 orang pergi sahaja.


Perjalanan ke Ranau memang lama. 2 jam setengah kot dan jalan pulak macam nak ke Cameron Highland. Tapi tak terasa sangat sebab pemandangan sangat cantik. Gunung-ganangnya memang cantik! Subhanallah..


Sampai je di kaki Gunung Kinabalu, udara memang segar okeh. Dingin dan tersangatlah nyaman. Rasa macam dalam air-cond.


Kami mintak izin drebar shuttle tu untuk turun sekejap tangkap gambar sebab lepas tu kami nak ke Ranau pula. Uncle tu bagi masa dalam 10 minit.


10 minit mana cukup kot nak posing-posing nih. Nak explore tempat lagi. Memang sempat lah kan? Hahaha.


Asalnya kami decide nak ke Kundasang sebab nak ke Desa Farm. Alaa, nak snap pic ala-ala feeling di New Zealand gittew!! Hahaha

Tapi bila dah sampai ke Kundasang, untuk pergi ke Desa Farm dari Kundasang RM 85 seorang. Ermm, lain kali je lah poie.


                                Cantikkan background? Sini lah pekan Kundasang.


Melihatkan kami tiada arah tuju, maka uncle tu pun ajak kami join sekali dengan minah salleh pergi ke Hot Spring, Ranau.


Uncle tu kata dia kesiankan kami. Aku ingat lagi ayat dia.


" Aku kesian sama kamu.  Ini kali pertama kamu ke Sabah bah? Memandangkan kamu orang Malaysia, takpa aku tolong lah sama kamu. Jom ikut aku ke Ranau sama itu orang putih. Aku bagi separuh harga. "


Nampak 1 Malaysia di situ? Time tu la aku rasa, wah baiknya uncle nih. Memang rasa 1 Malaysia sangat! Rasa takot dan curiga mula hilang.


Aku pun baru lah ada mood percutian  dan mula lah beramah-mesra dengan uncle tu. En. Albert namanya. Dah puji baik baru nak bagi tahu nama ya? Tiheheh


Dia bagi kami harga RM80 untuk 2 orang. Termasuk dalam bajet la.


Uncle jadi pemandu pelancong dan potograper kami.

Uncle ni memang baik la. Dia belanja kami dan 2 orang minah salleh makan tengah hari kat Ranau. Dia juga belanja kami pisang.


Alhamdulillah Allah temukan aku dengan orang yang baik walaupun uncle ni bukan Islam. Uncle memang mengubah persepsi aku tentang orang Sabah.


Kami ceritakan padanya  yang kami first time sampai Sabah dan kami agak takut. Takut kena ragut, kena tipu ke culik ke kan.


Tapi uncle kata:


"Mana adaaa. Sini orang Sabah baik-baik ba. Tak pernah berlaku lagi kes itu macam kat sini ba. Kalau ada kamu bilang sama aku. "


Bila aku cakap aku tak ade kenalan di Sabah, dia bilang:


"Aku kan  kawan kamu. Sekarang kamu sudah ada seorang kenalan di Sabah ba. Itu lain kali kalau kamu datang ke Sabah sama keluarga bagi tahu saja aku. Nanti aku bawa kamu jalan-jalan."


Jenuh juga lah dia bawa kami jalan-jalan di Ranau.


Lastly untuk hari tu uncle bawa kami sekali lagi ke Mount Kinabalu tapi kali nih naik atas dengan mini van  sampai tak ada jalan dah.

Uncle bawa kami sampai sini. Udara best sangat!


Dasat kan aku mendaki 120m pakai skirt dan bukan kasut sport semata nak tengok waterfall tapi malangnya kabus. Bayang waterfall pun tak ade. Memang berbaloi-baloi macam iklan Court Mamot. * Tetibe~


Yang baju biru tu lah En. Albert yang baik hati. Hehe


 Orait, aku nak tido. Nanti sambung Sabah trip part 2 pulak.


Salam sayang, Raihana.

Thanks for reading.
0Comment

Ya Allah, kuatkan hatiku



Sunday, August 11, 2013 | 7:06 AM | 0 ♥

Dear Diary,

Pernah tak awak rasa sedih sesangat? Rasa putus harap? Rasa putus asa? Awak tahu, merasainya dalam satu masa membuatkan saya rasa letih sangat. Letih sangattt.



You know right my mum have ESRF means (Ending Stage Renal Failure) . Dr cakap kidney my mum yang berfungsi hanya tinggal 8%.


8% tu doc cakap masa Mei 2013, now dah Julai 2013. Tak tahulah berapa yang masih berfungsi sekarang.

I don’t know what cause of my mum’s disease.


But before this, she always getting UTI (urinary tract infection) dan dia adalah juga minumair akar kayu, makan manjakani sebab dia selalu berubat kampung like bidan and bidan cakap my mum punya peranakan kebawah la dan something like that la.


So tak tahu apa penyebab dia. UTI berulang kali dan teruk juga boleh effect pada buah pinggang.


Ubatan tradisional pun kemungkinan tetapi orang zaman dulu-dulu makan je segala akar dan herba, takde lah pula sakitnya. Sihat lagi ada.


Kalau tak percaya tengok la orang tua-tua, umur 70-80 tahun pun masih boleh berjalan lagi walaupun bongkok dan lambat. Diabetis pun dapat detect bila da tua-tua, bukan masa umur 40 tahun seperti sekarang.


Kalau fikir sebab dan cari punca pun tak guna juga kalau Allah dah nak bagi sesuatu musibah, sekelip mata aje.


Yup diary, saya tak pernah terfikir pun yang emak saya akan dapat sakit buah pinggang. Tup tup tup, sekali dia demam, kami ingatkan denggi tetapi rupanya CKD( chronic kidney dieasease) at first diagnosis.


Macam-macam ubat dah kami cuba, dengar aje orang kata tempat nih elok terus kami pergi.


Now saya bawa mak saya berubat herba dan perawatan ayurveda dengan Dr Lokman di Bangi.


Doc cakap dia boleh rawat untuk my mum sembuh dalam masa 6 bulan. Sekarang baru 1 setengah bulan my mum rawat dengan dia.


Dan minggu lepas juga saya cek darah my mum.


Doc Luqman kata unsur api yang ada pada my mum da berkurangan. Yer diary, perubatan ayurveda diorang translatekan dalam bentuk tenaga dan unsur macam angin, api, air dan tanah.


Ini result dia:



Result Mei 2013 Julai 2013

Haemoglobin (Hb)

9.2

4.7 ( yer diary, this is severe anaemia. pesakit buah pinggang memang Hb akan low yakni anaemia dan anaemia yang teruk boleh menyebabkan kegagalan jantung)

Creatinin 830
819 ( turun sikit ja, macam kebetulan tapi mungkin permulaan kot)



ESR

? 87

87( normal esr bwh 20 kot tapi tgk my mum punya tinggikan? Doc kata klu esr menurun menunjukkan tubuh kearah positif tapi yang sebelum ni tak berapa confirm jadi tak dapat buat kesimpulan lagi.














Pagi tadi selepas sahur ayah kata ESR my mum sebelum ni pun 87.


Saya  tak nengok lagi result ESR Mei 2013 sebenarnya jadi saya pun tak boleh nak confirmkan lagi.


Walaupun belum confirm tapi rasa macam arggghhhhh!!!


Adakah semua usaha selama ni sia-sia? Kenapa orang lain berubat sembuh tapi kenapa my mum tak juga sembuh-sembuh? Maksud saya tak la sembuh tetapi at least ada la penurunan creatinin dan ESR.


My mum pernah berubat dengan pak imam di Beranang dan disitu ramai testimony dari pesakit buah pinggang sendiri yang buah pinggang mereka sudah sembuh.


Tetapi kenapa emak saya tak diary???
 

Rasa macam sia-sia je saya berharap!! Sia-sia ja saya berdoa, buat baik tapi Allah tak nak dengar pun doa sembuhkan buah pinggang mak saya.
 

Orang kata doa depan Kaabah makbul tapi emak saya doa depan Kaabah tapi Allah tak dengar pun!!


Rasa macam malas dah nak buat baik, rasa putus asa teramat sangat!


Rasa macam malas da nak berubat, payahnya Allah nak sembuhkan kidney mak sayaaaa!


Apa yang orang cakap bagus semua saya cuba dan pergi, habis tak sembuh pun sakit emak saya ni, saya nak berubat di mana lagi diary?

Saya menangis sepuasnya  pagi tadi.


Sedihhh!!!.


Datang kerja pun fikiran terganngu dan hati tak tenang.


Saya ingin percaya pada ketentuan Allah, ini adalah ujian darinya tapi bukan semudah yang disangka.


Perit dan susah untuk terima.


Dear Diary,


Saya tarik nafas dalam-dalam. Satu suara hati yang paling dalam memujuk saya.
 

Mungkin saya tidak cukup doa.


Doaaa.


Yup, memang saya berdoa selepas solat waktu tetapi tidak dengan solat hajat, tidak dengan solat taubat.


Hati ini ingin sangat berqiamullai tetapi bila kepala bertemu bantal amat susah untuk saya bangun melaksanakannya.


Mungkin inilah jalan yang Allah ingin tunjukkan. Dia gertak saya supaya saya sedar dari lena.



Buat masa ini perlahan-lahan saya suara hati saya memujuk minda .


Saya tanamkan dalam diri ini bahawa ini ujian Allah.


Allah ada bersamamu.


Allah ada bersamamu.


Allah dengar kata hatimu.




Ingatlah ayat ini wahai hati.


Teguhkan imanmu, teguhkan hatimu.
 

Ayat 5-8, Surah As-Syarh:

“Maka sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan. Sesunggunya bersama kesulitan ada kemudahan. Maka apabila engkau telah selesai ( dari sesuatu urusan ) tetaplah bbekerja keras ( untuk urusan yang lain ) dan hanya kepada Tuhanmulah engkau berharap”





Salam sayang, Raihana.

0Comment



Copyright ©. Code thanks to OhMissLinda.